You are here

Bulimija

 • Dijagnostički kriteriji za bulimiju
  1. Ponovljene epizode prejedanja koje karakterizira slijedeće:
   1. Jedenje u diskretnom trenutku količine hrane koja je puno veća od količine koju bi većina pojela u istom vremenskom razdoblju i pod istim uvjetima.
   2. Osjećaj gubitka nadzora nad jedenjem ( osjećaj da se ne možete zaustaviti ili da ne možete kontrolirati što i koliko jedete)
  2. Ponovljeno i neprikladno kompenzacijsko ponašanje kako bi se spriječilo povećanje težine poput namjerno izazvanog povraćanja, zlouporabe laksativa, diuretika, klistira ili drugih lijekova, ili, pak, pretjerano vježbanje
  3. Prejedanje i drugi neprikladni oblici kompenzacijskog ponašanja u prosjeku se javljaju najmanje dvaput tjedno tijekom 3 mjeseca
  4. Oblik tijela i težina nepovoljno utječu na sliku o sebi
  5. Poremećaj ne nastaje samo tijekom anoreksičnih epizoda

Bulimija s čišćenjem: epizode bulimije redovito su popraćene namjernim izazivanjem povraćanja ili zlouporabom laksativa, diuretika ili klistira.
Bulimija bez čišćenja: epizode bulimije popraćene su kompenzacijskim mehanizmima regulacije tjelesne težine poput posta ili pretjeranog vježbanja.

Istraživanje dugotrajne uspješnosti rada s bulimičnim pacijenticama na klinici Monte Nido, SAD (Brewerton, 2008) pokazalo je dobar oporavak 61 % osoba uključenih u istraživanje – tijekom 10 godina nakon liječenja zabilježen je potpuni prestanak prejedanja, čišćenja i drugih kompenzacijskih ponašanja.